Ruokavaliolla on suurin merkitys kesäkuntoon pääsemisessä ja rasvan poltossa

Mikäli sinusta tuntuu, että kesäkehossasi on vielä hiomisen varaa kesäkuntoa ajatellen, ei hätää! Koska rasvan tiristely ja vartalon muokkaaminen lähtevät kuitenkin ensisijaisesti ruokavaliosta, tsekkaa nämä kohdat ruokavaliostasi:

Muista juoda raikasta vettä! Kuva: irunurun.com
Muista juoda raikasta vettä. Vaikka joisit kahvia, teetä, mehua tai muuta nestettä, se ei vähennä veden tarvetta. Kuva: irunurun.com

Vesi

Juo raikasta vettä pitkin päivää. Me suomalaiset saamme olla onnellisia, että saamme kraanasta tuota elämän eliksiiriä ihan mistä vaan ja vielä ilmaiseksi! Mikäli hanavesi maistuu tylsältä, voit piristää makuelämystä puristamalla veden joukkoon hiukan sitruunaa tai laittaa muutaman kurkkuviipaleen tai vesimeloninpalasen. Muistathan, että elimistö pystyy parhaiten hyödyntämään huoneenlämpöisen veden.

Vedenjuonti myös kirkastaa ihoa ja pitää näläntunnetta poissa. Tiesitkö, että usein kun meillä on nälkä ja tekee mieli ”jotain pientä”, kyseessä saattaakin olla jano?

Älä juo usein limuja - edes niitä sokerittomia, jos haluat päästä kesäkuntoon! Kuva: http://theodysseyonline.com/
Älä juo usein limuja – edes niitä sokerittomia, jos haluat päästä kesäkuntoon! Kuva: http://theodysseyonline.com/

Limut

Lopeta tai ainakin vähennä limujen juontia, sekä sokerillisten että makeutusaineella makeutettujen. Limut tuhoavat hampaita ja lihottavat. Jopa makeutusaineella makeutettujen virvoitusjuomien on sanottu lihottavan, koska elimistö tulkitsee makeutusaineet sokeriksi ja käynnistää samanlaiset hormonivasteet kuin sokerillisessa versiossa, vaikka kyseessä olisikin kaloriton versio. Lisäksi keinomakeutettukin limonadi maistuu makealla ja pitää näin yllä makeanhimoa.

Sokeri

Lopeta karkkien syönti ja jätä ylimääräinen sokeri, myös piilosokeri. Tarkkaile tuotteiden sisällysluetteloa. Saatat yllättyä, sillä monet terveellisen kuuloiset tuotteet sisältävät hurjasti sokeria! Näitä ovat muun muassa jogurtit ja jotkut vedet. Myös lisätty fruktoosi on aivan yhtä huono vaihtoehto kuin tavallinen sokeri, vaikka hedelmäsokeri voikin kuulostaa terveellisemmälle.

Kuva: Dailydot.com
Kuva: Dailydot.com

Mikäli lisämakeus on tarpeen esimerkiksi leivonnaisissa, hae makeutta ensisijaisesti erilaisista hedelmistä, koivusokerista eli xylitolista, kookossokerista, hunajasta, steviasta ja agavesiirapista.

Hyvät hiilihydraatit

Syö hyvänlaatuisia hiilihydraatteja, joissa on paljon suojaravinteita ja kuituja eli mielinmäärin vihanneksia sekä marjoja ja kohtuudella hedelmiä. Kaurapuuroa kannattaa myös suosia, sillä kaura muodostaa ainutlaatuisen vatsaa suojaavan limakerroksen ja sisältää paljon hyvää tekevää kuitua.

Lisää puuroon marjoja, niin sekä maku että ravintoarvot paranevat entisestään :). Kuva: abouttimemagazine.com
Lisää puuroon marjoja, niin sekä maku että ravintoarvot paranevat entisestään :). Kuva: abouttimemagazine.com

Kuitu

Tarkista, saatko varmasti tarpeeksi kuitua. Virallisten suositusten mukaan naisten tulisi saada vähintään 25 g ja miesten 35 g kuitua päivässä.

Tee kätevä kuitutesti. Älä anna sivuston nimen hämätä. Testi sinänsä on loistava, vaikkei leipää söisikään – sain itse tulokseksi, että saan 38 g kuitua päivässä, vaikka en syö kuin omatekoista leipää satunnaisesti.

Kasvikset

Syö mahdollisimman monen värisiä kasviksia päivittäin. Kuva: Thelimetruck.com
Syö mahdollisimman monen värisiä kasviksia päivittäin. Kuva: Thelimetruck.com

Lisää kasviksia niin paljon kuin napa vetää! Syö jotain kasvikunnan tuotetta jokaisella aterialla. Sanaparilla ”kasvikunnan tuote” ei tarkoiteta tässä perunaa ja bataattia, vaan erityisesti runsaasti vettä sisältäviä vitamiini- ja hivenainepommeja kuten marjoja ja vihanneksia: tomaattia, kurkkua, paprikaa, erilaisia salaatteja, pinaattia, porkkanaa, retiisiä, sipulia, sieniä… Vaikka et perinteisestä kaalinlehdestä tykkäisikään, löydät varmasti kokeilemalla mieluisat kasvikset. Muistathan myös, että kasvisten ei tarvitse olla raakoja, vaan ne voidaan myös wokata, keittää, höyryttää, grillata, ja niistä voidaan tehdä sosekeittoja ja smoothieita. Loistava keino lisätä kasvisten syöntiä on myös laittaa niitä perusruoan jatkeeksi esimerkiksi murekkeeseen.

Kiireisen vinkki! Pakastevihannekset käyvät aivan yhtä hyvin kuin tuoreet vastaavat. Saat pakastejuureksista esimerkiksi pikakeiton vain noin 5 minuutissa, kun laitat pieneen kattilaan pussillisen keittovihanneksia, maustat liemen yrttisuolalla ja lisäät keittoon loppuvaiheessa minigrip- pusseihin valmiiksi sopivan kokoisiin annoksiin pakastetun lihan tai kalan.

Proteiini

Kuva: howtoeat.com
Kuva: howtoeat.com

Proteiini täyttää ja pitää kylläisenä ja sillä on myös positiivinen vaikutus kehon koostumuksen kannalta. Syö jokaisella aterialla jotain proteiinipitoista, kuten kalaa ja muita mereneläviä, lihaa, kananmunaa tai kasvikunnan proteiinipommeja kuten linssejä, papuja. Muistathan, että kalaa olisi hyvä syödä vähintään kolmesti viikossa lajeja vaihdellen.

Hyvä rasva

Kun ruokavaliosi sisältää hyvää rasvaa, se auttaa kehoasi polttamaan omia rasvavarastojaan. Syö säännöllisesti hyvänlaatuista rasvaa, kuten kylmäpuristettua oliiviöljyä, avocadoa, pähkinöitä ja siemeniä, kananmunan keltuaisia sekä rasvaisia kaloja.

Kuva: Bodybuilding.com
Kuva: Bodybuilding.com

 

Alkuperäinen kirjoitus löytyy blogistani Iltalehdestä.

Pinterest

Jaa somessa
Facebooktwitterpinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *