Helpot gluteenittomat hirssikeksit

Reseptejä ja treenejä: Helpot gluteenittomat hirssikeksit

Helpot gluteenittoman hirssikeksit sopivat niin keliaakikoille kuin herkkävatsaisillekin. Hirssi on luontaisesti gluteeniton, vatsaystävällinen vilja. Hirssissä on mieto maku, joten se on hyvin monikäyttöinen. Hirssiä käytetään erilaisiin puuroihin, patoihin sekä lisukkeeksi.  Varsin ravitseva hirssi on luontaisesti gluteeniton, sillä hirssi ei itse asiassa ole vilja vaan siemen. Hirssi on emäksinen, joten se tekee hyvää myös happo-emästasapainolle. Hirssi on myös hyvin vatsaystävällinen vilja – välillä kun vatsani kiukuttelee oikein kunnolla, saan silti syödä hirssiä ja gluteenitonta kauraa.

Hirssiä voidaan käyttää esimerkiksi erilaisiin puuroihin, patoihin tai ihan sellaisenaan ruuan lisukkeeksi. Hirssissä on hyvin mieto maku, joten se sopii hyvin myös leivonnaisiin.

Hirssiä ei tarvitse liuottaa, mutta se tulee huuhtoa kunnolla ennen käyttöä. Hirssin keittoaika on noin 25 minuuttia.

Lisukkeena ollut hirssiä jäi yli ja kaapissa oli sopivasti kypsiä banaaneja. Päätin kokeilla, mille hirssikeksit mahtaisivat maistua ja niistähän tuli varsinaista herkkua! Käytin tässä reseptissä Aduki-merkkistä luomuhirssiä, mutta en usko, että hirssimerkillä on kovinkaan suurta merkitystä :).

Kekseistä tuli pelkästään banaanin avulla tarpeeksi makeita, eivätkä muuta makeutusta kaivanneet. Käytin itse tässä ohjeessa dry rosted eli kuivapaahdettuja suolattuja manteleita, mitkä olivat kaupassa tarjouksessa. Mantelit ovat paahdettu ilman auringonkukkaöljyä tai muuta rasvaa ja maustettu kevyesti merisuolalla. Mielestäni ne ovat varsin kelpo vaihtoehtoja suolapähkinöille. Mikäli käytät tavallisia pähkinöitä tai manteleita, kannattaa keksit maustaa ripauksella laadukasta suolaa.

Vaikka taikina on aika löysää, siitä oli yllättävän helppoa muotoilla lusikalla pyöreitä keksejä. Siitä huolimatta, että en pyrkinyt saamaan tasalukua, sain taikinan riittämään tasan viiteenkymmeneen keksiin :D!

 

Helpot gluteenittomat hirssikeksit
(n. 50 keksiä)

3 dl keitettyä hirssiä
30 g manteleita (kourallinen)
2 ruskeapilkullista banaania
2 pientä luomumunaa
1/4 tl vaniljasokeria / aitoa vaniljaa
hyppysellinen suolaa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Uunissa 175 asteessa n. 25 minuuttia.

Reseptejä ja treenejä: Helpot gluteenittomat hirssikeksit

Ravintosisältö / koko ohje
kaloreita 865
proteiinia 34 g
hiilihydraattia 110 g
rasvaa 32 g

Ravintosisältö/ yksi keksi
kaloreita 17
proteiinia 0,7 g
hiilihydraattia 2,2 g
rasvaa 0,6 g

Jaa somessa
Facebooktwitterpinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *