Vinkkejä, miten saada lapset syömään enemmän vihanneksia, hedelmiä ja marjoja

Tässä hyväksi havaittuja vinkkejä, miten saada lapset syömään enemmän vihanneksia, hedelmiä ja marjoja:

Ennen kaikkea: älä aliarvioi lasten makuaistia. Muistan itse lapsuudesta kauhukuvan, kun lautasen reunassa makasi maustamaton kiinankaalilehti, mikä maistui pahville. Äitini kehotti syömään lautasella maanneen hirvityksen, toteamalla että se on terveellistä. Ei kovin toimivaa lapselle :D! Ehdotankin siis maustamaan myös lasten ruoat oikeasti maistuviksi sekä mausteilla että kastikkeilla. Silti ne voivat olla terveellisiä!

Anna lasten valita kasvikset
Toimiva keino on antaa lasten itse valita kaupassa, mitä kasviksia ostetaan. Lapselle maistuvat kasvikset paljon paremmille, kun he ovat itse valinneet esimerkiksi hassun värisen punakaalin tai liilan kukkakaalin. Meillä myös kävelykepin malliset, kotimaiset käyräkurkut ovat suosittuja.

Reseptejä ja treenejä: Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia
Jotkut kurkut muistuttavat jopa käärmettä! Näissä kakkoslaadun kurkuissa ei ole muuta vikaa kuin hassu muoto – niiden on jopa sanottu maistuvan paremmille kuin suorien kurkkujen. Kuva: Yle Katja Halinen

 

Kasvata kasvikset itse
Toinen hyvä keino on kasvattaa kasviksia itse ja anna lasten osallistua kasvatukseen. Meillä kuopus kasvatti viime vuonna kurpitsan, josta tuli miltei lemmikki. Sitä oli kiva käydä kastelemassa ja ihastelemassa. Kurpitsa kasvoi varsin suureksi ja siitä oltiin ansaitusti hyvin ylpeitä :). Vaikka sinulla ei olisikaan omaa pihaa, josta raivata osa kasvimaaksi, parvekkeellakin voi kasvattaa vaikka mitä!

Reseptejä ja treenejä: Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia
Kurpitsa ja ylpeä kurpitsan kasvattaja.

 

Poimi kasvikset itse
Jos et ole innostunut kasvattamaan itse kasviksia tai siihen ei ole mahdollisuutta, mene lasten kanssa marjojen itsepoimintaan tai metsään poimimaan marjoja ja sieniä. Me käydään joka kesä mansikan itsepoiminnassa ja siitä on tullut oikein odotettu tapahtuma.

Myös metsästä suoraan suuhun kerätyt mustikat ja metsämansikat maistuvat aivan eri tavalla! Sienimetsään kannattaa mennä ehkä hiukan vanhempien lasten kanssa, jotta voi olla turvallisin mielin ilman myrkkysienien suuhunlivahtamismahdollisuutta. Ja toki kannattaa poimia vain sellaisia sieniä, jotka tunnistaa varmasti syötäviksi.

Reseptejä ja treenejä: Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia
Tällaiset herkut löytyivät mökin pihasta!

 

Naamioi kasviksille terveelliset nimet
Tuunaa reseptit terveellisemmiksi ja kehitä niille myyvät nimet. Meillä odotetaan aina banaani-mustikkajäätelöä (hieman sulaneet banaaninpalat ja marjat ajetaan tasaiseksi jäätelöksi), puna-mustaherukkapiirakkaa sekä mansikkasorbettia.

Reseptejä ja treenejä: Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia
Höyhenenkevyen marjasorbetin ohjeen löydät blogistani aikaisemmista teksteistä.

 

Piilota vihanneksia itse ruokaan
Tee pitsaa tai leipää, minkä pohjan valmistuksessa osa jauhoista on korvattu kasvissoseella. Tarjoa lapsille lasagnea, missä lasagnelevyt on korvattu kesäkurpitsalla. Tee munakas, jossa on hurjasti erilaisia vihanneksia. Keitä marjat hilloksi, missä sakeuttajana toimivat chiasiemenet ja makeuttaja ksylitoli eli koivusokeri (tai muu haluamasi makeuttaja).

Reseptejä ja treenejä: gluteeniton ja hiivaton kesäkurpitsaleipä
Gluteenittoman kesäkurpitsa-meetvurstileivän ohjeen löydät blogistani aikaisemmista teksteistä.

 

Tarjoile kasvikset dippien kera
Usein kasvikset maistuvat lapsille, kun niiden kanssa tarjotaan dippikastikkeita. Dipit toimivat mausteena ja kasvisten dippailu on myös hauskaa puuhaa.

Leikkaa porkkanoita, kurkkua, palsternakkaa ja muita haluamasi kasviksia tikuiksi. Monet kasvikset, kuten kirsikkatomaatit, sopivat sellaisenaan dipattaviksi. Voit tarjota dippinä ihan tavallista kermaviilipohjaista dippiä tai kokeilla esimerkiksi avocadotahnaa.

 

Kokeile myös marjoja ja hedelmiä dipattuina
Vihannesten lisäksi myös hedelmät ja marjat maistuvat dipattuina. Makeita dippikastikevaihtoehtoja on monia: kermavaahto, rahka-kermavaahto, mascarponevaahto, suklaakastikkeen virkaa toteuttava suklaavanukas, kinuskikastike tai taatelikinuski. Käytän itse terveellisimpiä vaihtoehtoja ja meillä dippaillaan hedelmät sekä marjat suklaavanukkaaseen sekä taatelikinuskiin.

 

Reseptejä ja treenejä: Superhelppo maidoton taatelikinuski kolmella tapaa
Superhelppojen maidottomien kinuskien ohjeen löydät blogistani aikaisemmista teksteistä.

 

Hauska asettelu
Ihminen syö myös silmillään, niin lapset kuin aikuisetkin. Asettele marjat kauniisti vartaaseen tai tee hedelmistä esimerkiksi hassunkurisia matoja.

Reseptejä ja treenejä: Miten saada lapset syömään enemmän kasviksiaReseptejä ja treenejä: Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia

Huom! Vaikka nämä vinkit oli tarkoitettu tässä ensisijaisesti lapsille, samat ohjeet sopivat aikuisillekin :)!

Jaa somessa
Facebooktwitterpinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *