Turvotus pois ja nesteet liikkeelle luonnollisesti

Onko tiedossasi joku tärkeä tapahtuma lähiaikoina, mutta peilikuva näyttää turvonneelle, eivätkä vaatteet istu? Rasvaa ei pala viikossa juurikaan – saati muutamassa päivässä – mutta nesteet saa kyllä liikkeelle lyhyessä ajassa. Ylimääräisten nesteiden poistuminen voi vaikuttaa suuresti ulkoiseen olemukseen ja painokin saattaa tippua jopa kiloja. Miten saada turvotus pois?

Miksi nestettä kertyy elimistöön?

Liika neste elimistössä väsyttää ja pöhöttää. Suuri määrä ylimääräistä nestettä on jo haitaksi terveydelle.

Keho kerää ylimääristä nestettä esimerkiksi silloin, kun ruokavalio on liian suolainen tai jos on stressiä.  Naisilla keho kerää helposti nestettä myös ennen kuukautisia sekä kuukautisten aikana hormonimuutosten takia.

Turvotus voi olla oire myös esimerkiksi jonkin vitamiinin puutoksesta tai jopa maksan, munuaisten tai sydämen toiminnan häiriöistä. Myös häiriöt kilpirauhasen toiminnassa voivat aiheuttaa turvotusta eli ödeemaa. Mikäli nestettä kertyy runsaasti ja usein, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Jos kyse on kuitenkin vain lievästä ilmiöstä, kotikonstit riittävät mainiosti. Kiinnitä erityisesti huomiota stressin vähentämiseen ja unen määrään (voit lukea halutessasi enemmän hormonitoiminnan vaikutuksesta), ruoan laatuun, riittävään veden juontiin sekä lymfakiertoa lisäävään liikuntaan.

 

Ylimääräisistä nesteistä eroon ja turvotus pois ruokavaliolla

Nestettä poistava ruokavalio on hyvin lähellä tavallista, terveellistä ruokavaliota. Kevyt, vähäsuolainen ja terveellinen ruoka auttavat myös nesteenpoistossa.

-Syö pieniä aterioita muutaman tunnin välein suosien ruoka-aineita, millä on nestettä poistavia vaikutuksia (tarkempi listaus seuraavassa bloggauksessani).
-Vältä liian suuria aterioita, sillä liika ruokamäärä kerralla vaikeuttaa ruoansulatusta ja turvottaa vatsaa.
-Kiinnitä huomiota suolan laatuun – käytä tavallisen, puhdistetun pöytäsuolan sijaan yrttisuolaa, jossa suolaa on normaalia vähemmän ja suolan sijaan yritit tuovat ruokaan makua.
-Käytä ruoan valmistuksessa runsaasti mausteita, jolloin suolan tarve mauntuojana vähenee muutenkin.
-Vältä myös valkoisia jauhoja ja nopeita hiilihydraatteja.
-Älä syö pitkälle prosessoitua ruokaa ja karta lisä- ja säilöntäaineita.
-Joitain saattaa turvottaa myös maitotuotteet – kokeilemalla selviää. Jos tärkeä päivä on kuitenkin muutaman päivän päästä, riskejä on turha ottaa ja kannattaa varmuudeksi välttää kaikkia edellisiä.

Reseptejä ja treenejä: nesteenpoisto
Käytä rohkeasti erilaisia mausteita ja kokeile yllättäviä yhdistelmiä!

Kuitu

Vaikka kuitu on hyväksi, kannattaa kuidun laatuun kiinnittää huomiota. Liika imeytymätön kuitu varsinkin yhdistettynä liian vähäisen nesteiden saantiin saattavat aiheuttaa vatsan turpoamista.

FODMAP-hiilihydraatit turvottavat IBS-oireista kärsiviä

Jos sinulla on diagnosoitu ärtyvän suolen oireryhmä tai epäilet, että sinulla saattaa se olla, vältä myös FODMAP-hiilihydraatteja ennen tärkeää päivää. Lue lisää ärtyvän suolen oireryhmästä.

Juotu neste poistaa kehon nestettä

Juo paljon vettä pitkin päivää. Mausta vetesi välillä sitruunalla tai sitruunamelissalla. Juo lisäksi välillä vihreää teetä. Vältä hiilihapotettuja vesiä ja muita juomia, sillä ne vain pahentavat tilannetta, samoin kuin sokeri ja makeutusaineet.

Reseptejä ja treenejä: nesteenpoisto

Liikunta apuna nesteenpoistossa

Liikunta pistää aineenvaihduntaan ja lymfakiertoon vauhtia sekä nesteet liikkeelle. Erityisen hyviä tarkoitukseen ovat kaikki sellaiset lajit, joissa hiki lentää kunnolla! Tosin myös kehon ja mielen tunnit vaikuttavat suotuisasti nesteiden poistoon. Vältä sen sijaan rankkaa salitreeniä muutama päivä ennen h-hetkeä, sillä maksimaalinen lihaskuntotreeni kerää kehoon nestettä.

 

Nesteenpoistodieetin esimerkkipäivä

Syö säännöllisesti proteiinia jokaisella aterialla sekä pääsääntöisesti vihanneksia ja marjoja sekä hyvää rasvaa. Ajoita suurimmat hiilihydraatit aamuun.

Aamupala

Reseptejä ja treenejä: nestettä poistava esimerkkiruokavalio
Reseptejä ja treenejä: nestettä poistava esimerkkiruokavalio

Kaurapuuro mustikoiden ja mansikoiden kera, kananmuna.

Lounas

Reseptejä ja treenejä: nesteenpoisto

Nokkossosekeitto katkarapujen kera 

Välipala

Reseptejä ja treenejä: nesteenpoisto

Banaani, saksanpähkinöitä ja manteleita sekä proteiinishake.

Päivällinen

Reseptejä ja treenejä: nestettä poistava esimerkkiruokavalio

Quinoa-lohisalaatti

Keitä pieni määrä quinoaa paketin ohjeiden mukaan kypsäksi. Tee salaattipohja eri salaattilajeista, kuten tammenlehväsalaatista, jäävuorisalaatista ja salanovasta. Lisää salaattiin greippiä, tuoretta ananasta, lohta ja pilkko yksi nori-arkki salaatin joukkoon.

Iltapala

Reseptejä ja treenejä: parsamunakas

Parsamunakas

Keitä pieni määrä parsaa ja paloittele ne sopivan kokoisiin paloihin. Jos vatsasi sallii myös sipulit, kuullota sipuleita hetki oliiviöljyssä ja lisää parsat. Kaada yrittisuolalla maustettu kananmunaseos vihannesten päälle ja paista munakkaaksi miedolla lämmöllä. Kun munakas on melkein hyytynyt, lisää munakkaan päälle reilusti persiljasilppua ja halutessasi myös noin ruokalusikallinen vuohenjuustolastuja tai – muruja.

Jaa somessa
Facebooktwitterpinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *